vineri, 1 iulie 2011

Minte oloaga, inima oarba

Am citit demult o parabola despre inima si minte, in care erau comparate cu doi oameni nevoiti sa iasa dintr-o padure cu carari intortocheate, un adevarat labirint. Mintea era oloaga, nu avea picioare, dar avea o vedere incredibil de buna; inima avea niste picioare de atlet, dar era oarba. Dupa ce au incercat, incapatanate, sa reuseasca pe cont propriu sa strabata padurea, si-au dat seama ca cea mai buna cale de a reusi este sa faca o echipa: mintea sa se suie pe umerii inimii si sa ii spuna pe unde sa o ia, iar inima sa ii urmeze indicatiile. Reamintindu-mi recent aceasta parabola, mi-am dat seama ca este poate unul dintre cele mai frumoase lucruri care s-au spus despre raportul ce trebuie stabilit intre ratiune si simtire.
Mintea vede foarte bine. Judeca limpede orice situatie. Ne infatiseaza lumea, asa cum este, dintr-o perspectiva obiectiva. Prin ratiune, ne diferentiem de restul lumii. Gandim, ne punem intrebari despre ceea ce vrem sa devenim, ne stabilim anumite teluri, apoi incercam sa le atingem. Ascultandu-ne doar mintea, insa, nu vom reusi, pentru ca este oloaga. Inima, in schimb, este oarba. Simte in loc sa analizeze, vede totul dintr-o perspectiva subiectiva, in culori prea luminoase sau intunecate, insa…ce picioare rapide are! Inima indrazneste, inima este cea temerara, gata sa isi asume riscuri. care poate apuca pe calea dezvaluita de minte. Mintea este ca un ghid, creeaza actiuni, dar nu intelege care este rostul de a te entuziasma si de a lupta pentru ca aceste actiuni sa se transforme in realitate, pentru ca este rece. Inima, entuziasmata, trebuie sa o asculte.
Exista oameni de o luciditate extrema care nu isi asculta inima si se taresc prin viata neintelegand cum sa isi realizeze existenta in functie de ceea ce vad. Vad atat de bine lucrurile, exact asa cum sunt, dar le lipseste curajul inimii. Exista alti oameni care isi asculta doar inima. Alearga nesabuiti fara sa vada nimic si sfarsesc prin a cadea in tot felul de gropi.
Insa, atunci cand lasi mintea sa decida directia si inima sa te ajute sa ajungi acolo…Poti iesi din fiecare labirint in care te mai gasesti, de-a lungul vietii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu